Det bedste underlag til høns

 

Vi har nu haft høns i knapt et år, og har prøvet forskellige former for strøelse i hønsehuset. Jeg oplever, at der er lidt religion i, hvad man synes er bedst. Derfor foreslår jeg, du prøver dig frem og finder ud af, hvad du og dine høns bedst kan li' :-)

Her er vores erfaringer med underlag i hønsehuset:

Halm
Er rigtig godt at putte og bygge rede i. Hønsene laver fine små reder, hvor jeg kan finde en håndfuld æg af gangen. Det ser fint og meget naturligt ud, og de er mere tilbøjelige til at blive liggende længe i redekassen når der er halm i, end når kasserne kun er foret med f.eks. spåner.
Vores høns er glade for at være ude, også i regn og sne. Derfor har jeg, når det er dårligt vejr, en stor tot tør halm i et hjørne af hønsehuset, som de kan 'tørre sig i', når de kommer ind med våde fjer.
Halm er dog ikke så godt som strøelse de steder hvor hønsene sover (læs: skider!), da det ikke har en særlig god sugeevne, og hurtigt bliver en stor ulækker, fedtet klump. Halmen udskiftes ved den ugentlige rengøring.

Spåner
Spåner har en fantastisk sugeevne og dufter dejligt friskt. Vi strøer spåner på hønsetrapper, plateauer og under hønsepinden. Ulempen ved spånerne er, at de er forholdsvist dyre - hvis ikke man kan være heldig og lave en aftale med et lokalt savværk eller lignende. Vi har i perioder haft spåner fremfor halm i redekasserne, da æggene derved kan trille igennem det lille 'æggehul' og ned i opsamlingsbakken nedenunder. - Halmen 'fanger' i stedet æggene og hønsene kan komme til at lægge dem i stykker (heldigvis ikke noget vi har oplevet endnu.) Spånerne skiftes ved den ugentlige rengøring.

Sand
Sand er vores favoritunderlag. Vi har sand i hele bunden af vores hønsehus. Sandet er hentet fra rundt omkring på vores grund, og er derfor sjovt for hønsene at gå og rode i. Det er nok også det nærmeste man kan komme et 'naturligt' underlag, når de ikke går udendørs. Sandet suger fugt rigtig godt, det tørrer hurtigt op, og gør det nemt at rive skidt sammen - og så er det billigt (for vores vedkommende gratis). Om en måneds tid gennemfører vi første renovering af hønsehuset. Her ryger alt sandet ud. På det tidspunkt har det ligget i hønsehuset i knapt ét år, og vi har ikke gjort andet ved det, end at tilføje et par trillebør ekstra sand indimellem.

Har du prøvet andre typer strøelse, og hvad er dine erfaringer?

Kommentarer

Populære indlæg