Solskinsgule dråber - Min opskrift på mælkebøttesirup

Når man i Danmark siger ukrudt, tror jeg, at der for de flestes indre nethinde med det samme popper et billede op af mælkebøtten med sine karakteristiske takkede blade. Bevares, mælkebøtten er dødhamrende irriterende i græsplanen, hvor den ødelægger fornemmelsen af perfekttrimmet golfplæne. Men den er altså også smuk - især når den får lov til at stå i tusindtal og fylde markerne med det smukke solgule skær.
- Og så kan den altså også bruges til noget fornuftigt.


De fleste har nok, i barndommens kådhed, smagt på den klistrede hvide 'mælk' fra mælkebøtternes stilk - og har man gjort det én gang, så gør man det ikke igen! Det er bittert og smagen bliver hængende i munden længe efter man har forsøgt at skylle den væk med 'skub-op' is. (Ja, jeg taler af erfaring).
Derfor er det også svært at kaste sig ud i, at bruge mælkebøtterne til madlavning, men i selvforsyningens navn - og fordi vi har så uendeligt mange af dem. Lavede jeg altså i går mælkebøttesirup.
Min dom: Klart anbefalelsesværdigt. Smagen minder om blomsterhonning. Sød og intens - og så er den smukke solskinsfarve bevaret og hældt på glas. Kan man ønske sig mere?

Min opskrift blev lidt på slum efter forskellige søgninger på nettet, men jeg gjorde sådan cirka, sådan her:

Pluk mælkebøttehoveder til du er træt i armene. Tag kun dem der er helt sprunget ud - det bliver du glad for senere.
Når du er færdig med at plukke kommer det egentlige arbejde: Klip de gule kronblade af blomsterne. Blomsterne er friske og parfumerede, alt det bitre sidder i hovedet og stænglen, så det vil du ikke have med.


Jeg lavede sirup af cirka 150g afklippede blade. Hæld cirka 1-1,5kg sukker og samme mængde vand på. Jeg havde også en citron som jeg halverede og smed i.
Lad det hele koge godt ind. Mit fik lov at koge i lidt over 2 timer. Si derpå bladene fra. Jeg siede det hele igennem et kaffefilter.
For øget holbarhed kan du skolde glassene og skylle dem i atamon, men da der er tale om en sukkervæske skulle det nu holde sig ret godt uden atamon også.

Bon appetit!

Kommentarer

 1. Det ser spændende ude - hvad kan siruppen bruges til? desserter eller?

  SvarSlet
 2. Alle de steder du bruger sirup/honning eller sukker normalt egentlig. Vi har lige fået det på rodfrugter her til aften. :-)

  SvarSlet
 3. Havde aldrig tænkt over man kunne lave sirup af dem.. Og jeg elsker altså mælkebøtter.. Så det tegn på forår!

  Jeg har endnu ikke fundet sko til brylluppet ��

  SvarSlet
 4. @Tanja: Dejligt at du også elsker mælkebøtter. Siruppen her kan altså anbefales :-) Havde nok heller ikke fundet på det selv, men så andre der gjorde det, så blev inspireret.

  I forhold til sko - hvad størrelse bruger du? :-)

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag