Regrow - Genbrug dine grøntsagsrester

På Pinterest fylder fænomenet 'Regrow' pt. ret meget. Jeg ved ikke om det er foråret der får folk til at tænke på, hvor dejligt det er, når noget spirer, eller om det bare er noget tilfældigt, men da regrow er noget jeg selv har leget meget med, vil jeg lige tilføje lidt information til snakken.

Hvad er regrow?
Først og fremmest går regrow ud på, som navnet antyder: at "genvokse" noget. Det handler om, at du i stedet for at smide frugt- og grøntsagsrester ud, bruger dem til at genvokse spiselige produkter. Den klassiske tanke omkring dette er selvfølgelig at smide dem i komposten, hvor de bliver til jord og derfor kan bruges til at danne nye madvarer, men regrow er en lidt anderledes (og lidt sjovere!) tilgang.

Der er ikke noget som helst religiøst i regrow, det er bare et fancy ord for en lille hobby man kan dyrke i større eller mindre stil. De fleste har nok i folkeskolen prøvet f.eks. at skulle få en kartoffel eller avocadosten til at spire - og der har du faktisk regrow i en nøddeskal :-) Tanken er, at kartoflen med tiden vil danne nye kartofler, og avocadoen vil (efter meget lang tid, og hvis du er heldig) måske også blive til et avocadotræ der kan give avocadoer. - Og om ikke andet, får du et rigtig flot træ (Se nedenfor)

Kan man regrowe hvad som helst?
Det er selvfølgelig ikke alle frugter og grøntsager der er lige lette at få til at blive til noget. Du kan se nogle eksempler på hvad der virker her. I princippet kan alt med kerner jo også sås og så blive til en plante, men om planten vil bære frugt (eller grønt!), er så en anden sag.

Avocadotræ og pæretræ
Jeg har ikke pt. selv nogle re-grow projekter i gang, men har dog alligevel lidt billeder at vise jer. Min svigerinde har i løbet af vinteren lavet et superflot avocadotræ ved at plante en avocadosten. Det er en hyggelig og pæn potteplante, og når den først er kommet i gang med at vokse, går det faktisk forholdsvis hurtigt. Opstarten kan dog kræve noget tålmodighed.
Selv har jeg gang i et endnu mere tålmodighedskrævende projekt. Sidste forår/sommer plantede jeg kerner fra en pære. Der blev to små spirer ud af alle kernerne - resten blev aldrig til noget. Den ene spire gav jeg til mine forældre. Den overlevede desværre ikke. Den anden spire beholdt jeg selv. I løbet af sommeren ændrede den udseende og kom til at ligne et lillebitte træ. Jeg har haft træet inde i de koldeste vintermåneder - stående i vores soveværelse hvor der er jævnlig udluftning, men hvor jeg alligevel kunne kulde-regulere lidt. For en måneds tid siden kom minitræet udenfor igen. Over hele vinteren har jeg ikke kunnet se om der stadig var liv i det, men for et par dage siden sprang en lille fin grøn spire frem fra toppen, så hvis vi får en god sommer, tror jeg træet kan blive plantet ud i løbet af i år. På billede to, kan man sammenligne træet med min tommelfinger og se hvor lille det er. - Det her er altså et projekt der kræver megen tålmodighed!Har du forsøgt dig med at regrowe eller så kerner? Del gerne dine erfaringer nedenfor.

Kommentarer

Populære opslag