Gode relationer skaber arbejdsglæde

Jeg havde i dag den udsøgte fornøjelse at opleve Karen Marie Lillelunds foredrag 'Humor som værktøj til arbejdsglæde" og kom i den forbindelse til at spekulere over begrebet arbejdsglæde.

Arbejdsglæde er et begreb der ofte anvendes når man taler om psykisk arbejdsmiljø, men hvad er arbejdsglæde egentlig?

I bogen "Happy Hour fra 8 - 16" skriver Alexander Kjerluf, at "arbejdsglæde altid må være en invitation".
Glæde er en følelse og ikke noget vi kan forsøge at pådutte andre. Ligesom i arbejdet med den anerkendende tilgang, der har været meget populær i de senere år, kan en opfordring til at være anerkendende / glad virke underkendende ifht. den person man taler med.

Forestil dig f.eks. at du har haft en rigtig dårlig morgen: Kort efter du er vågnet, kommer du og din ægtefælle til at skændes og i tumulten vælter du en kop kaffe ud over den hvide bluse du har været et kvarter om at udvælge, fordi du har kundebesøg senere på dagen, efter et tøjskifte går du ud til din cykel der er punkteret, da du åbner pungen for at finde penge til bussen er den tom...
Selvfølgelig lykkes det dig alligevel at komme på arbejde, men da du kommer forpustet ind af døren står en kollega klar med en kommentar alá: "Du ser så trist ud i dag, husk her på arbejdspladsen går vi ind for arbejdsglæde!".
Ligegyldigt hvor velmenende en sådan kommentar kan være fra en kollega, vil det ofte i en sådan (eller noget mindre ekstrem) situation være nærmest umuligt at reagere positivt og 'være glad'.
Glæde er ikke noget vi selv kan tænde og slukke for, men noget der opstår indeni os.

Smil for pokker
Jeg læste for et par år siden et uddrag fra en bog med titlen 'The Managed Heart'.
Uddraget kom med den tragiske (omend måske ikke så overraskende) information, at personer der til daglig tvinges til at 'være glade' - f.eks. servicepersonale som flypersonale, piccoliner og andre med 'imødekommende kundekontakt' - oftere end andre ansatte kommer til at lide af psykisk betingede sygdomme som f.eks. stress...

Arbejdsglæde er altså ikke noget vi kan bestemme os for, men vi ved, at det er vigtigt og derfor forsøger mange ledere at skabe de bedst mulige rammer for arbejdsglæde. Desværre har flere af dem misforstået hvor det er man skal sætte ind.

Frynsegoder og gulerødder
I forbindelse med et projekt hvor jeg arbejde med den anerkendende tilgang læste jeg bogen 'Gulerodsmetoden' af Adrian Gostick og Chester Elton. Bogen skulle efter sigende give forslag til hvordan man kunne tiltrække og holde på de bedste medarbejdere ved hjælp af anerkendelse.
Der er bare et problem: Gostick og Elton beskriver i bogen ikke hvordan man giver anerkendelse, men i stedet (fjollede) frynsegoder: lån af chefens parkeringsplads, ure med'årets medarbejder' indgraveret på bagsiden eller hvad med et par ekstra fridage?

I Danmark vil vi nok mene, at vi ikke er helt så skøre opfindsomme som amerikanerne, men jeg ser og hører da oftere ledere tale om medarbejder massage, kontoryoga og frugtordning som redskaber til at give deres medarbejdere arbejdsglæde, end det jeg mener er det væsentligste, nemlig relationsdannelse.

Hils på Hanne
Vi kan have det mest spændende jobindhold i verden, den bedste løn og det flotteste kontor, men det er bare ingenting værd, hvis vi ikke føler en relation - en forbindelse - til dem vi arbejder sammen med: Det være sig kolleger og ledere såvel som kunder. I løbet af en uge tilbringer vi mindst ligeså meget af vores vågne tid med vores kollegaer som med vores familie. Alene af den grund kan man forstå, at relationen
til dem vi arbejder sammen med har en stor vigtighed for os. Derfor: Hils på Hanne næste gang du støder ind i hende i kantinen, brug et par minutter på at tale med en kollega om din dag, send et smil til ham fra den anden afdeling, han sender garanteret ét tilbage og det er lige dér arbejdsglæden begynder.

Hvad giver dig arbejdsglæde?

Marie
Læs mere:
 

Kommentarer

  1. Hey!
    Jeg har nommineret dig i en blogleg. Håber selvfølgelig du vil sende den videre.
    Du kan finde den her: http://www.fluffydreamsforeveryone.dk/?p=3268

    Hilsen Sandra :)

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag