Eksamenshjælp: En effektiv tomat

Jeg er tilbage fra påskeferie og skal nu i gang med det tunge skyts for at få færdiggjort mine eksamensopgaver inden 26. maj. En teknik jeg er virkelig glad for, er Pomodoro Teknikken (tomat teknikken). Da jeg ved at flere af mine læsere også er under uddannelse, vil jeg kort beskrive teknikken her, men Google kan selvfølgelig fortælle jer meget mere.

Efter sigende har teknikken fået sit specielle navn, fordi opfinderen havde et æggeur der var formet som en tomat. Det eneste du skal bruge for at komme i gang er således et æggeur, eller evt. en mobiltelefon med tidtagning (jeg bruger det sidste).

Teknikken går ud på at arbejde effektivt i en angivet tidsramme. Bag teknikken går en teori om at man kun kan arbejde effektivt med noget i 25 minutter. I det følgende giver jeg et eksempel på hvordan jeg bruger teknikken, da jeg tror det er den nemmeste måde at forklare den på.

Opgave: Skrive indledningen til min rapport
 
Jeg bestemmer mig for en konkret opgave. I dette tilfælde at jeg skal skrive indledningen til min rapport. Jeg stiller uret på 25 minutter og går i gang. På forhånd har jeg slukket for alt forstyrrende input: Popup fra mail, lyden på mobilen, fjernsyn osv. I de 25 minutter skal der arbejdes effektivt med opgaven, jeg må ikke skifte fokus væk fra det jeg er i gang med. Når de 25 minutter er gået har jeg nået et rigtig godt stykke. Uret ringer og jeg slipper computeren. Stiller uret på 5 minutter og tømmer opvaskemaskinen/går en lille tur/ lægger noget tøj sammen eller lignende. Når uret ringer igen har jeg bestemt mig for en ny opgave. Hvis jeg ikke er færdig med indledningen til rapporten er det måske der jeg fortsætter, ellers går jeg måske i gang med en helt ny ting (f.eks. brainstorm til analyseafsnit). Uret stilles igen til 25 minutter efterfulgt af 5 minutters pause. Efter nogle runder med dette (det er lidt forskelligt fra person til person hvor mange runder man har det bedst med), tager jeg en længere pause. Her kan jeg f.eks. se det afsnit af Det lille hus på prærien, som ellers ville køre i baggrunden og gøre mit arbejde ineffektivt.Sådan bruger jeg teknikken, lad mig høre hvis du prøver den, om den virker for dig.
Har du nogle gode teknikker til eksamen?
Læs mere om Pomodoro på den officielle hjemmeside: The Pomodoro Technique

Kommentarer

 1. Hej!

  Dejlig Blog, har lige fået øjnene op for den ;)

  jeg har selv brugt "tomat" metoden, vidste dog ikke den var kendt, eller hed noget. Jeg har bare førhen sat mig ned i 30 min. - arbejdet koncentreret uden forstyrrende elementer, og så pause på et x antal tid, og så igen arbejde. virker bedst for mig også :)

  Keep up the good work :) Vil helt klart følge med :)

  SvarSlet
 2. Tak for de søde ord. Nej, jeg kan faktisk heller ikke huske hvorfra jeg ved at den hedder sådan, det må der være nogen der har fortalt mig engang ;-)

  SvarSlet
 3. Enig, pomodora er en super effektiv tomat. Bruger selv pomodora når jeg husker det (det er desværre ret tit, at jeg glemmer det når jeg går i gang med at arbejde).

  Tror du kan blive endnu mere effektiv, hvis du ikke bestemmer dig for en opgave fra pomodora til pomodora.

  I stedet, så har jeg gode erfaringer med at have en liste med prioriterede opgaver. Så tager jeg simpelthen opgaverne fra en ende af (efter prioritet) og slipper for at bruge tid på at finde ud af hvad jeg skal lave fra pomodora til pomodora.

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag