En tur med tog og bus

For mig er offentlige transportmidler et fantastiske studie i det danske samfund.

En bus i Aalborg, hvor man betjenes af en venlig buschauffør der to sekunder efter dørerne er lukket kører som havde han fanden i hælene, ligner ikke en bus i Århus, hvor man stiger ind bagest og selv må betjene sig for at købe en billet, men tilgengæld får et 'ha' en god dag' med på vejen fra chaufføren på vej ud.

Togene er også en historie for sig - de nye, som jeg prøvede første gang i morges, kan efter så lang ventetid kun skuffe, og selvom de kører over hele landet er der masser at kigge på afhængig af hvor man stiger af og på:

For rejsende i busser og tog lader nemlig deres eget liv udspille sig som et teaterstykke lige for næsen af dig. Har du betalt din transportbillet får du gratis underholdning på rejsen. I bussen fortæller en 17-årig der ihærdigt gør sin stemme dyb overfor sine kammerater om hans 14 årige fætter der er helt 'blæst' fordi han tager stereoider. I toget fyldes halvdelen af vognen op med myldrende mennesker der beslutsomt iler mod hver deres plads, selvom ingen ser ud til at have bestilt billet. Et udenlandsk ægtepar taler et sprog jeg ikke kan genkende og smiler venligt da en ældre dame flytter sig for at de kan få plads til alle deres tasker og den hjemmebagte kage og babystolen og jakker og så videre.

Ved bordet ved siden af sidder en fyr på min egen alder med musik spillende så højt i ørerne at jeg kan høre, det er rap, men nummeret kender jeg ikke. Selvom han har hue på indendørs læser han i en bog han selv har medbragt med titlen 'Klokken i Makedonien' - skønlitterært; bryder én af mine fordomme.

Hvordan foretrækker du at rejse?

Kommentarer

  1. Jeg foretrækker at rejse på min cykel :D Har været tvangsindlagt til buskørsel det sidste lange stykke tid til og fra arbejde på grund af sneen, men det er midlertidigt ovre nu, og i morgen cykler jeg for første gang :) Det gør mig så glad.

    SvarSlet
  2. Jeg er også cykelglad :-) Der er ikke noget bedre end at sætte sig på cyklen og så trille derudaf i sit eget tempo. Man kan tage afsted når man har lyst og er ikke afhængig af irriterende køreplaner. Jeg må dog lige træne benmusklerne hvis jeg skal cykle retur Århus-Aalborg hver dag ;)

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag