Hvilke briller har du på?

I går var jeg til SU-samtale på universitet. Det har intet med udbetaling af et snolde beløb om måneden at gøre, men står for "Studenter Udvikling". Mit kandidatstudie udøver en ordentlig omgang forkælelse af deres studerende, så vi får tildelt en slags personlig coach der hjælper os med at reflektere over vores egen faglighed og hvordan vi udnytter studiet mest muligt.

Èn af de ting vi talte en del om til samtalen var derfor mit personlige perspektiv på verden. Jeg har indset at jeg har "kommunikationsbrillerne" på i stort set alt jeg gør. Det kommer blandt andet til udtryk når jeg står op om morgenen og ser en dårlig reklame for IKEA, i mit arbejde, privat og naturligvis på mit studie.

Forleden fejrede vi min fætters 18 års fødselsdag. Her var vi nogle stykker der kom til at tale om forskellen på at se detaljer eller store linjer; Da vi gik en tur, pegede Kæresten et egern ud for mig i et træ lige over vores hoveder. Havde han ikke vist mig det havde jeg aldrig set det, for jeg var fokuseret på vejen og så kun træerne som en grøn masse i periferien af mit synsfelt - også her kommer forskellige 'briller' eller perspektiver altså til udtryk.

Hvilke briller er så de bedste?
Jeg tror ikke man kan tale om hvilke briller der er bedst. Man kan selvfølgelig håbe at man er blevet født med et sæt kontaktlinser der f.eks.:
- Tager udgangspunkt i det positive
eller
- Giver mulighed for at sætte sig i andres sted

På trods af kontaktlinserne vil vi jo, få større og større styrke på brillerne jo ældre vi bliver. Jeg tror det vigtige her er at være opmærksom på at vi allesammen - også du selv - har nogle perspektiver og forforståelser (for ikke at kalde det fordomme) som du tager udgangspunkt i, og at hvad der er logisk og naturligt for dig, måske ikke er det for din nabo.

Kommentarer

 1. Jeg er ikke klar over om jeg fuldkommen har misforstået det hele, eller om jeg bare ser tingene i et andet perspektiv :P Men det er vel et spørgsmål om at møde verden med et bredere syn.
  Jeg ved godt at jeg har en tendens til at have mange slagkraftige meninger om alting, men tro mig - de kommer ikke fordi jeg er fordomsfuld eller snævertsynet. Jeg finder meninger og perspektiver når jeg om aftenen kommer hjem og analyserer, filosoferer og gennemtænker alle de aspekter og vinkeler som jeg dagen igennem er blevet udsat for og mødt med... Men ude i verden går jeg nok mest rundt med 'det objektive øje' på (udover mine Police-briller :P). Jeg tror virkelig på, at man altid skal være 'vågen' når man bevæger sig rundt, for alt hvad man ser og møder - selv de mest simple ting - kan inspirerer os :o)

  Spændende og tankevækkende post - tak for det!

  SvarSlet
 2. @Charlotte;

  Pointen med mit indlæg er kort sagt, at jeg ikke mener at man er i stand til at have 'objektive øjne' ligemeget hvor meget man prøver. Tak for den interessante kommentar; og er glad for at du fandt posten interessant :-D

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag