Halloween er altså ikke noget nyt

Den 31. oktober blev frem til 1770 officielt fejret som helligdagen Allehelgensaften i Danmark.
Kigger man endnu længere tilbage hed denne aften Samhain og var en hedensk højtid der især blev fejret i Irland og Storbrittanien.

Allehelgensdag er i den danske folkekirke af praktiske årsager flyttet fra 1. november til at ligge 1. søndag i november. Dagen er til minde om kristne helgener. Da jeg sang i kirkekor, var det desuden denne søndag at præsten oplæste navnene på alle der var døde i sognet i det forgange år - således mindedes man her ikke blot helgenerne, men også sognets "børn".

Aftenen inden denne hyldest/mindecermoni siges det at mørkets magter er løs i form af hekse, genfærd og hvad vi nu ellers kender fra halloween, for at håne alle de der skal hyldes den kommende dag.

I dag kalder vi det ikke Allehelgensaften. Vi er begyndt at fejre Halloween i stedet - efter amerikansk tradition.

Egentlig er det lidt det samme, men måden at fejre det på er dog noget forskellig, da den amerikanske tradition måske er mere familær og fest-agtig end religiøs.

I Danmark tager vi det dog ikke så højtideligt hvornår man skal fejre Halloween, men bruger det meste af oktober på at hygge med græskarudskæring og stearinlys. Jeg er endnu ikke blevet "udsat" for trick-n-treat'ende børn, men det kommer da helt sikkert i løbet af de næste par år; Børn elsker jo undskyldninger for at gå rundt og ringe på folks døre og modtage gratis godter.

Fejrer du halloween eller synes du det er noget opreklameret stads?

Kommentarer

 1. Spurgte faktisk Thomas her den anden dag om det bare var mig eller jeg bare bilde mig ind at denne dag/tid omkring halloween ikke bliver større og større.. Det synes han dog ikke, nok ikke sådan noget mænd ser? :p Men synes godt nok der bliver gjort mere og mere ud af dagen/tiden..

  Men det er intet jeg fejrer.. for mig er det på lige fod med valentine, patrick day.. osv.. noget jeg heller ikke fejrer..

  SvarSlet
 2. Jeg tror det kommer til at sprede sig og synes helt sikkert du har ret i at det bliver større og større.

  SvarSlet
 3. Jeg fejre ikke Halloween. Jeg fejre heller ikke valentine eller St. Paddy's day. Men det griber godt nok om sig herhjemme i lille Danmark med alle de amerikanske traditioner.

  SvarSlet
 4. Her hos os var der ret mange børn :) masser af Slik eller ballade ;) også sidste år

  SvarSlet
 5. Jeg fejre samhain som er stort set det samme som alle helgen og halloween.

  Det er hovedsagt at mindes de døde, tænde lys og så videre

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag