Blogging handler om samtale og ikke monolog

Jeg har ti års erfaring med personlig/privat blogging. Jeg har forsket i blogging i forbindelse med min uddannelse og jeg står bag www.danskewebchicks.blogspot.com. På baggrund af alt dette har jeg erfaret af én af de allervigtigste ting ved blogging er det fællesskab der opstår mellem bloggeren og kommentatorerne.


Da jeg begyndte at blogge eksisterede kommentarfelter ikke. En blog var blot en nemmere måde at udgive monologiske tekster på. Teksterne kunne læses og hvis man ville kommentere på noget, måtte man besøge sidens 'gæstebog' der ofte blot var én lang tråd af 'flot hjemmeside du har, kom og se min på www.indsæturlher.dk'.

I dag er blogging noget helt andet. Blogging som fænomen er én del af det man kalder web 2.0 bølgen. Kort sagt består Web 1.0 af gammeldages tekstbaserede hjemmesider, der ikke havde andet formål end at informere en læser om et givent emne. Web 2.0 giver læseren mulighed for at udvikle sig til 'bruger', interagerer og altså vigtigst af alt: kommentere!

Der er flere grunde til at kommentarer betyder noget for bloggeren:

Hun oplever en bekræftigelse i at hendes liv/holdninger er værd at lytte til
Selv når kommentatoren ikke er enig, oplever personen at blive taget alvorligt og at blive 'hørt'.

Der opstår et fællesskab
Jeg bliver stadig overrasket over hvor stærkt et bånd jeg personligt kan danne til mennesker jeg kun har mødt online. Online fællesskaber med udgangspunkt kun i en 'kommentarfeltssamtale' er dog meget uforpligtende og man vil derfor også se at det oftest er personer som selv har en blog, der er aktive i kommentarfelterne på andres blogge.

Hun får et væld af gratis coachingtimer
Hvis man tæller alle de timer sammen, som andre mennesker har brugt på at sidde og komme med gode råd/nye vinkler og øjenåbnende perspektiver på tanker jeg har nedfældet på min blog i løbet af de sidste ti år, ville diverse livsstil coaches gispe forfærdet over tabt fortjeneste. Når man lægger en del af sit liv på nettet får man muligheden for at se sig selv med andres øjne og dermed opnå en større grad af refleksivitet.

Dette er kun nogle af grundene til hvorfor kommentarer er vigtige for bloggere. Det er naturligvis forskelligt fra person til person hvad man oplever at få ud af 'kommentarsporet' på sin blog, men det er min erfaring at de færreste i dag ønsker at leve uden det.

Jeg vil i den forbindelse gerne slutte med en opfordring til alle jer bloglæsere derude;Fat tastaturet og kommentér. I dag består en computer som regel af halvt skærm, halvt tastatur - med andre ord: Halvdelen af din tid bør gå med at læse, den anden halvdel med at bidrage. Selvom du har læst et indlæg hvor du var rygende enig/uenig eller et indlæg fyldt med billeder, så har du næsten altid noget at sige.

Med de ord: Lad os alle starte samtalen og slutte monologen.

Kommentarer

 1. Seriøst, hvor var det et sejt indlæg!!!! :D

  SvarSlet
 2. Tak Emma Lovise, det er dejligt at høre :-)

  SvarSlet
 3. Et tankevækkende indlæg, og jeg kan jo kun give dig ret. Blogging ville bestemt ikke være det samme uden kommentarer.

  SvarSlet
 4. Har aldrig tænkt over det med halvt skærm, halvt tastatur :) Stemmer i om at det er et tænkevækkende indlæg. Sejt :D

  SvarSlet
 5. Det lyder rigtig spændende, især at du har forsket i det :). Og der er jo rigtig godt hold i det du skriver, jeg havde ikke tænkt på det sådan før! :)

  SvarSlet
 6. Ih hvor er det dejligt med alle de kommentarer.

  @Kira: Nej, bestemt ikke - så ville det bare være et forvirret skrig ud i luften *griner* Et skrig om frikadelleopskrifter og moden der skifter.. men stadigvæk ;)

  @Anja: Har jeg heller ikke, kom på det da jeg sad og skrev indlægget i dag.

  @Marie: er glad for det har vækket nogle tanker. Det er jo noget af det som blogging netop kan - ligesom at jeres kommentarer også vækker nye tanker og erkendelser hos mig. Fantastisk! :-D

  SvarSlet
 7. Spændende indlæg. Jeg elsker at få kommentarer af mine læsere. De rådgiver om produkter, styling og bidrager bare med generel, god stemning på bloggen. Uden det ville det absolut ikke være ligeså sjovt at blogge. Det er også derfor, jeg ikke kan forstå bloggere, der ikke svarer deres læsere i kommentarsporet. Det synes jeg er meget underligt.

  God weekend!

  /Maria

  SvarSlet
 8. JEG har noget at sige, ahahh xD
  Rigtig godt blog indlæg, og meget tankevækkende, fordi det er jo ikke altid, når man læser et blogindlæg, at man kommentere, selvom man har noget at sige, men synes virkelig det er en god idé alligevel at komme frem med ens mening om tingene. :]
  Jeg vil tage din udfordring til mig, og prøve! xD

  SvarSlet
 9. @Maria: Uha, nu må jeg hellere skynde mig at svare så *Griner* Ja det er fedt at man sådan kan få et helt ekspertpanel til hjælp når man skal vælge noget nyt :-)

  @Malla: Jeg synes alt for tit at jeg sidder og tænker; "Det er et fedt billede" eller "jeg er enig/uenig" eller den slags, uden at skrive det. Fedt at du tager udfordringen op :-D

  SvarSlet
 10. Åh så sandt søde!!! Elsker kommentarer - men får ikke ret mange, men er jo også lige begyndt at skrive selv. hmm..kan også være jeg bare er kedelig ;) hi hi knus M

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag