Tortur på TV

Det er ikke første gang, at TV3's Robinson ruller over skærmen med torturlignende sekvenser. Forrige år så jeg blandt andet anvendt waterboarding - en teknik der anvendes i forbindelse med torturering af krigsfanger hvor den torturerede får en følelse af at drukne. Der var også en "dyst" hvor det handlede om at overhælde sin holdkammerat med is, til han/hun var helt dækket af isklumper. Det er fra min synsvinkel ikke bare moralsk forkasteligt, men direkte sygt.

Jeg begyndte at se Robinson, da jeg var barn. Som jeg husker det, var det ét af de allerførste realityshows overhovedet i Danmark. Temaet var (og deraf jo nok navnet), at man blev efterladt på en øde ø, med små mængder af fødevarer og selv skulle klare sig. Dysterne var også ting der lignede noget man kunne blive udsat for på en ø, når man f.eks. skulle "bjerge ting fra sit sunkne skib."

Jeg stod for alvor af, da deltagerne i den omtalte sæson fik besked på at smide tøjet og foretage et nøgenløb. Jeg var et stort spørgsmålstegn foran skærmen.

I virkeligheden er Robinson i dag jo ikke et realityprogram om at klare sig på en øde ø, det er et socialt eksperiment, der hele tiden bevæger sig på grænsen af det lovlige - og som for længst har bevæget sig ud over hvad der er moralsk i orden.

Herskere og slaver
I år kører er temaet åbenbart herskere og slaver. Værten kalder det for et "pædagogisk eksperiment", men for mig leder det straks tankerne hen på det forfædelige Standford fængsels eksperiment fra 1971, hvor 18 helt almindelige studerende blev opdelt i to grupper; inspektører og fanger. Efter meget kort tid, blev eksperimentet afbrudt, fordi fangerne begyndte at udvikle psykoselignende tilstande og inspektørerne blev mere og mere sadistiske. (Læs mere her: Stanford prison experiment)

Jeg vil bare sige, at jeg er helt og aldeles foraget og ikke forstår hvordan det på nogen måde beviser noget som helst om folks evne til at overleve på en øde ø. Det er sjældent jeg virkelig forages og rystes i min grundvold, men TV3, I har gjort det igen! Hold kæft hvor er det langt ude, det er bare ikke i orden!
 
Tænk engang, at man direkte opfordrer til Fluernes Herre tilstande. Det vil undre mig meget, hvis der ikke blive tale om behov for psykolog hjælp hos de fleste af deltagerne bagefter.

Kommentarer

 1. Ej, det jo det der er fedt ved programmet, man kan jo lade være med at tilmelde sig programmet, og hvis man virkelig ikke vil kan man også sige nej, man ryger godt nok ud, men JA det det der er fedt..

  SvarSlet
 2. Tja jeg tror faktisk ikke folk aner hvad det er de har sagt ja tak til.. Det samme som par der vil have børn.. De ved faktisk ikke hvad de går ind til før de står med barnet! ;)

  Det er langt ude og de burde altså have droppet det program for længst.

  SvarSlet
 3. Der er jeg meget enig med Tanja, jeg tror heller ikke at folk er helt klar over hvad det egentlig er der sker indeni dem når de er afsted. Èn ting er hvad vi ser udadtil på TV, men noget andet er de mentale ting, som ikke kan vises på skærmen (og som jeg så heller ikke tror de ville vise, hvis de kunne, for jeg tror ikke det ville være noget kønt syn).

  SvarSlet
 4. Jeg er fuldstændig enig med dig - min grænse blev overskrevet for flere sæsoner siden! Hilsen Heidi

  SvarSlet
 5. Selvfølgelig er det grænseoverskridende og dumt!
  Folk ved ikke hvad de melder sig ind til, de er desperete efter penge og berømmelse.
  På den anden side vælger de det jo selv, de fleste af dem (Ellers er de da fuldkommen idiotiske, hvis ikke) kender til det, og som sagt, ahr det ikke det, så er det dumt at melde sig til:)♥
  Men jeg vil nu sige at det er interrasant at se, og syntes man ikke om det, kan man selv bestemme:)
  Jeg vil ikke angribe nogen, det var min mening, og er også en smule enig med jer andre.
  knus♥

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag