Grundlovsdag - Paragraffer one-on-one

I dag fejrer vi Grundloven, derfor har jeg kigget lidt i alle lovene der hører under Grundloven og fundet ud af at:

 • §33 - Folketinget afgør selv gyldigheden af sine medlemmers valg samt spørgsmål om, hvorvidt et medlem har mistet sin valgbarhedIfølge vores Grundlov er det altså Folketinget selv der bestemmer om de mener et valg er foregået efter reglerne og om der er sket fejl i forbindelse med et valg, som kan gøre valget ugyldigt. Er det ikke lidt ligesom at få en hund til at vogte slagterens lækreste pølser?
 • §14 Kongen udnævner og afskediger statsministeren og de øvrige ministre. Han bestemmer deres antal og forretningernes fordeling imellem dem. [...]
  Ifølge denne paragraf kan kongen (eller ligenu Dronningen) bestemme hvor mange ministre der skal være i Folketinget. Sådan er det på ingen måde i dag. Dronningen udnævner de ministre, som statsministeren anbefaler.
 • §71 stk. 1. Den personlige frihed er ukrænkelig. Ingen dansk borger kan på grund af sin politiske eller religiøse overbevisning eller sin afstemning underkastes nogen form for frihedsberøvelse.
  Jeg finder denne her paragraf ret skræmmende og gammeldages. Mest fordi at lovene i den, kun gæolder for danske statsborgere og flygtninge eller andre der endnu ikke har fået dansk statsborgerskab er således ikke beskyttet under den. I ekstrem forstand kan man derfor (i denne paragraf) tale om at der ikke er nogen sikkerhed for at man ikke frihedsberøves pga. sin politiske/religiøse overbevisning eller afstamning, hvis man ikke er dansk statsborger.
Den sidste paragraf jeg lige vil vise jer, er mest for at vise jer det gamle sprog der er i noget af Grundloven:

 • §35 Nyvalgt Folketing træder sammen kl. 12 den tolvte søgnedag efter valgdagen, dersom kongen ikke har indkaldt til møde forinden.
  Tøhø... det viser sig at "søgnedag" er det samme som hverdag. I øvrigt er idéen om at der skal gå lidt tid blandt andet en måde at sørge for tid til at opgøre valgresultatet helt præcist - noget der nok snart bliver overflødigt pga. elektronisk afstemning.
Fik jeg kedet jer ihjel? Ellers må I have en dejlig grundlovsdag!

Kommentarer

 1. Godmorgen! Det var faktisk interessant læsning! Men lidt tør her fra morgenstunden af ;) Du må også have en god Grundlovsdag!

  SvarSlet
 2. @Emma Lovise: Ja, jeg har ikke tændt for humorcentret endnu ;-) Det er jo tidligt gaaab. og håber du får en dejlig dag!

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag