Giver oplevelsesøkonomien køb på fagligheden?


Mit bachelorprojekt er en markedsføringskampagne af Hjerl Hede - et levendegjort museum med et væld af smukke bygninger og fantastisk natur. Det første etiske dilemma vi har diskuteret er hvor langt man kan gå for at underholde turisterne uden at den faglige del (det faktum at det er et museum) går tabt. Mange museer er begyndt at lave forskellige tiltag hvor de interagerer med publikum. Det kan være at man skal løse en mordgåde ved at snakke med deltagerne i en levendegørelse, det kan være at man kan få lov at se en fantastisk koncert i museets omgivelser eller meget andet. Der er selvfølgelig ved første øjekast rigtig mange positive ting ved at et museum vælger at lave underholdning af forskellig art - ligemeget om det er et historisk museum, et kunstmuseum, naturhistorisk, søfart eller hvad det ellers kan være:
- Der er mulighed for at opnå større indtjening hvis man laver nogle fede arrangementer som er oppe i tiden.
- God mulighed for pressedækning fordi man hele tiden kan tilbyde "noget nyt" og dermed har mediernes interesse.
- Interessant for brugerne at komme igen og igen.

Dilemmaet er så altså bare, at hvis man bestiller D-A-D til at komme og spille i Den Gamle By eller leger Find Holger på Søfartsmuseet, forsvinder hele idéen bag museerne så ikke? Pludselig koncentrerer man sig ikke om Den Gamle By eller historien om Søfart, men vil bare finde Holger for at få en præmie eller rocke med D-A-D. Det er vidst efterhånden et faktum at zapperkulturen (det er så blandt andet mig selv) er ret svær at underholde, fordi vi er vant til at blive underholdt i så høj grad konstant af medier, internet (f.eks. min fantastiske blog), computerspil og TV. Derfor er det også en logisk vej at gå at sørge for mere underholdning i et forsøg på at tiltrække de unge.

Der er hele tiden en balancegang mellem at gøre museer relevante og nyskabende uden at give køb på de værider museerne står bag. Har du oplevet noget enormt fedt, hvor et museum gjorde noget der var lidt uden for normen?

Kommentarer

  1. Dejligt du blev glad for brevet.. Det gjord jeg bestemt også :D

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag