Sociale medier: Sprogdræber eller -udvikler?

Der er et væld af negative holdninger omkring de sociale medier og hvordan de ødelægger skriftsproget.
Det begyndte med SMS'en, men med sider som Twitter og Facebook der lægger op til korte beskeder, må brugerne være stadigt mere kreative i deres sprogbrug for at få plads til alt det de vil sige på meget lidt plads.
Bekymringen ved dette kan være, at der opfindes en lang række nye forkortelser, som 'ødelægger' sproget. Måske ignoreres vokaler så 'der' bliver til 'dr' eller måske forkortes flere ord til ét, som når 'i lige måde' bliver til 'ilm'.

Man kan spørge sig selv om dette er et problem: Hvis man ikke udvikler tilstrækkeligt med skriftlige kompetencer kan det blive et problem senere i livet at blive taget seriøst for eksempel i forbindelse med jobsøgning.
Jeg mener bestemt, at denne bekymring er relevant, men de sociale medier er kommet for at blive og det kan måske i stedet betale sig at have et positivt fokus.

De sociale medier har fået os til at skrive igen. Måske skriver vi kun små og 'ligegyldige' beskeder, men vi skriver dog; for vores egen skyld og for vores venner og familiers. Kan man ikke forestille sig, at netop det at teksterne er korte, kan være en fordel? Med korte statusbeskeder kan vi arbejde for, at undgå alt pallaveren og i stedet få den rene essens: Vi skriver når vi virkelig mener noget og vi skriver hvad vi virkelig mener - og ikke andet..
Bevidstheden om at vi kun har få sekunder til at fange læserens opmærksomhed kan få os til at blive knivskarpe på hvordan man koncist fører et validt logisk argument.


Og ja... så er der godt nok det med kommaerne og smileys men det er altså en helt anden snak, så lad os tage den i et andet indlæg ;-)

Kommentarer

Populære opslag